Μια άκαρπη τηλεφωνική προσπάθεια του Μακρόν από τα Ηλύσια Πέδια, με τον Πουτιν στο Γυμναστήριο, παραμονές της εισβολής στην Ουκρανία – Τι είπαν οι δυο ηγέτες

Μία συνομιλία μεταξύ  Μακρόν και Πούτιν είδε το φως της δημοσιότητας, πριν λίγες μέρες στο ντοκιμαντέρ «A president, Europe and war», που προβλήθηκα από το γαλλικό δίκτυο France 2 . Ήταν η εποχή, που  ο Πούτιν είχε ήδη παρατάξει στρατεύματα στα σύνορα της ανατολικής Ουκρανίας με το πρόσχημα των στρατιωτικών ασκήσεων. Αμερικανοί και άλλοι δυτικοί αξιωματούχοι μυστικών υπηρεσιών επέμεναν από καιρό πως το Κρεμλίνο προετοιμαζόταν για εισβολή.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος Μακρόν επιχειρούσε να  φέρει, λίγες ημέρες πριν την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία,  τον Πούτιν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν – μια συνάντηση που τελικά δεν έγινε ποτέ.  

Κι ενώ  ο Μακρόν μιλούσε από τα Ηλύσια Πεδία, ο Πούτιν μιλούσε από το γυμναστήριο, καθώς όπως είπε προετοιμαζόταν να πάει για χόκεϊ επί πάγου, αποφεύγοντας να ορίσει ημερομηνία για μια τέτοια επαφή.

Ο Ρώσος Πρόεδρος, ενώ ανέφερε πως οι ασκήσεις  θα τελειώσουν “πιθανότατα” εκείνο το βράδυ, προειδοποίησε ότι θα διατηρήσει στρατιωτική παρουσία κατά μήκος των συνόρων.

 «Για να είμαι τελείως ειλικρινής μαζί σας, ήθελα να πάω για χόκεϊ επί πάγου, επειδή αυτήν τη στιγμή είμαι στο γυμναστήριο. Αλλά πριν ξεκινήσω τη γυμναστική μου, υπόσχομαι ότι θα καλέσω τους συμβούλους μου. Ευχαριστώ, κύριε πρόεδρε» είπε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, και έκλεισε το τηλέφωνο.

Ένταση

Πάντως όπως προκύπτει από την δημοσίευση κατά την συνομιλία των δύο ανδρών υπήρξε ένταση.  Αρχικά ο Μακρόν ρώτησε ευθέως τον Πούτιν για τις προθέσεις του.

«Τι μπορώ να πω; Εσείς οι ίδιοι βλέπετε τι συμβαίνει» απάντησε ο Πούτιν, κατηγορώντας την Ουκρανία πως παραβίασε τις συμφωνίες του Μινσκ.

Επίσης, ο Πούτιν κατηγόρησε το Κίεβο πως επιδιώκει την απόκτηση πυρηνικού όπλου. «Στην πραγματικότητα, ο αγαπητός μας συνάδελφος κ. Ζελένσκι δεν κάνει τίποτα για να εφαρμόσει τις συμφωνίες του Μινσκ» ισχυρίστηκε ο Πούτιν. «Σας λέει ψέματα» πρόσθεσε, κατηγορώντας  τον ίδιο τον Μακρόν ότι επιδιώκει να αναθεωρήσει τις συμφωνίες του Μινσκ.

Όταν ο Πούτιν  προέτρεψε τον Γάλλο Πρόεδρο να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τους φιλορώσους αυτονομιστές στο Ντονμπάς, ο Μακρόν εξερράγη: «Δεν είναι οι αυτονομιστές που θα κάνουν προτάσεις για την Ουκρανία. Δεν ξέρω ποιος νομικός σύμβουλος θα σας πει ότι σε μια κυρίαρχη χώρα τις αποφάσεις παίρνουν αυτονομιστικές ομάδες και όχι οι  δημοκρατικά εκλεγμένες αρχές» Και ουσιαστικά έκοψε την κουβέντα λέγοντας στον Πούτιν ότι «Δεν δίνουμε δεκάρα για τις προτάσεις των αυτονομιστών»

«Αυτή δεν είναι μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, αντέτεινε ο Ρώσος Πρόεδρος «Ήρθαν στην εξουσία με πραξικόπημα, άνθρωποι κάηκαν ζωντανοί, ήταν ένα λουτρό αίματος και ο Ζελένσκι είναι ένας από τους υπεύθυνους».

Aντίδραση

Σε ότι αφορα την δημοσιοποίηση της συνομιλίας των δυο ηγετών, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι ήταν παραβίαση της «διπλωματικής εθιμοτυπίας» Η δημοσίευση της συνομιλίας, πυροδότησε  αντιδράσεις και στην Γαλλία, με σχολιαστές και πολιτικούς αντιπάλους του Μακρόν να κάνουν λόγο ακόμη για γελοιοποίησή του για την αποτυχημένη προσπάθειά του να πείσει τον Πούτιν να συναντήσει τον Αμερικανό ομόλογό του.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

Cookie policy
We use our own and third party cookies to allow us to understand how the site is used and to support our marketing campaigns.